Wednesday, June 30, 2010

Starlight, Moonlight

There at the very edge
where all your hopes lay
there you get a glance at the past
of unthinkable distances

And so you become the future
for all of them who came to see
so curious and trustful
from faraway galaxies


Story Sample
Silver Screen - Sein und Zeit (The X-files, Season 7)
Song Selection - Harold Budd & Brian Eno: Not Yet Remembered

Tuesday, June 29, 2010

Fjelltur

Hjembyen min ligger på et flat land. Det er ingen fjell der og ingen sjø heller. Så begge dele har vært og skal alltid blir noe uvanlig, ubegripelig og vidunderlig for meg. Jeg har reist til mange steder i verden og likte best å være ved havet. Der føler jeg så rolig og samtidig vil jeg dra borte på vaiene. Jeg blir nyskjerrig hva ligger der over vannet, men jeg blir også rolig når jeg ser på det endeløs vannet. Kanskje på denne grunnen ble jeg mer fortryllet av store vann enn av fjell. Men det kunne være sånt fordi jeg hadde ikke vært i høye fjell tidligere. Jeg pleide gå på fjelltur i området rundt Budapest og noen ganger i Mátra og Mecsek.

I fjor sommer var jeg på besøk hos en venn i Bergen. Sammen tok vi toget til Upsete, en fjellbygde hvor vi leide en hytte. I området gikk vi på fjelltur, selv om været skiftet ganske ofte og det regnet hver eneste dag. Vanligvis kunne vi gå rundt ett av fjellene i nærheten av hytta hver dag. Men en dag var det bare opp og ned et fjell. Det varte meget langt sånt også. Jeg husker at vi fulgte en bekk og vi kunne ikke bestemme at vi skulle krysse den eller fortsette på den samme siden. Småblomster og andre vakre detaljer engasjerte oss også mange ganger.



Etter vi gikk over massevis av motbakker, sto vi ved siden av et stort vann. Det var islagte enda i ende av juli, det lå så høyt. Det straktes lang mellom fjelltopper og vi kunne ikke se hvor stiene svang frem. På himmelen så vi noen mørke skyer komme, og det ble sent også. Likevel snudde vi, siden det var umulig å finne ut hvilken retning vi skulle fortsette fram. Da gikk vi rett ned i den samme dalen hvor vi hadde kommet opp fra. Når vi så opp mot fjell, fikk vi øye på tykk tåk som kom ned plutselig. Var vi opp der enda, kunne vi ikke se ingenting og finne tråkket ned heller. Til slutt fant vi veien tilbake til hytta i regnet som startet rett da.



Iallfall jeg skal alltid huske denne usikkerhet som jeg følte når vi var opp der ved siden av det islagte vannet. Det så hemmelighetsfult og farlig ut og samtidig som om det innbød oss å oppdage hva finntes rundt det. Jeg så på alle retninger da vi sto der og plutselig forsto at vi kunne lett blitt mistet, gikk vi bare tilfeldig noe retning. Og senere hvis vi prøvde å fortsette i tåket og måtte finne veien ut, hadde det blitt kanskje altfor vanskelig. Jeg vet jo at min venn er veldig god ved å gå i fjellene, fordi han vokset opp i et slikt området. Allikevel var jeg sikkert veldig glad å gå nedover i dalen bort fra tåket og miste sjanse for dette eventyret.

Friday, June 18, 2010

Qu'ran

Dette er navnet på de helige skriftene i islam, på engelsk. Jeg vil skrive om en sang med den samme tittelen. Det er fra en plate laget på den samme måten som noen sanger på min favorittplate Low. Brian Eno hjalp med verkene på Low mens David Bowie (komponist til Low) var optatt med personlige saker. Det skjedde så at en dag når Eno var alene i studio, brukte han en lite del av piano spill. Faktisk det var den lille sønnen til manageren, som klimpret der, på instrumentet. Stykken da ble brukt som grunnlag for en hele sang. Det hørtes ganske eksperimentelt ut og Eno trodde at det kunne bli brukt som en instrumental del på albumet. Derimot når Bowie kom tilbaket, sang han noen ord i tillegg, som ikke var på et ekte språk. Men det passet veldig bra med melodien, så ble det brukt, og sangen ble særlig populær og brukt i mange dokumentarfilmer.

Noen år senere jobbte Eno med David Byrne fra bandet Talking Heads, som Eno hadde samarbeidet med før. Da brukte de denne teknikken igjen i studio, bare omvendt. De fant religiøse sanger og radioprogrammer fra forkjellige land, og etterpå lagte de musikk til dem. Sangene ble valgt fra album lagt i tidligere år, noen av dem var afrikanske gospler, og andre var tatt fra arabiske sangerer. Tittelen til albumet kommer fra en roman av Amos Tutuola, nigeriansk forfatter. My Life in the Bush of Ghosts (Mitt liv i åndenes skog) handler om en gutt som opplever utrolige eventyr i åndeverden, mens han forsøker å unngå fra slavehandlere. På en sang brukte Eno og Byrne lyden av muslimene som leste fra Koran.

Jeg hadde mitt første eventyret i den muslimske verden omtrent femten år før, da besøkte jeg broren min i Eilat, Israel, og sammen krysset vi gransen til Egypt. Vi fant en sjåfør på den andre siden, som kjørte oss gjennom ørkenen ned til en by ved det Røde Hav. Vi har reist en god stund, og det begynnte å skumre, da stoppte føreren plutselig, steg av bilen og åpnet motortoppen. Ingen snakket for noen minutter, og jeg ble sikker at vi kunne ikke fortsette. Broren min kikket ut av bilvinduet og sa til meg ’Det er Ramadan. Nå spiser de bare når de kan se på den første stjernen på himmelen.’

Ti år senere jobbte jeg i Tel-Aviv, og nesten hver fredag spaserte jeg langs kysten til Middelhavet etter jobb. Jeg likte best å gå til den gamle bydelen, Jaffa. Der kjøpte jeg en stor kopp iskaffe, satt ned i skyggen til trærne, og leste eller bare sa bort over havet. Det var i nærheten av en moské, som fintes bare noen skritt borte fra favorittplassen min. Det var skrevet ved døren at denne var samlingplassen for muslimene for å lese Koran. Da begynnte muezzinen å synge, løpte alle kattene som gikk der i alle retninger plutselig. Men det gjorde jeg ikke. Det minte meg på denne sangen, Qu'ran.

Jeg hørte sangen første gang når jeg begynnte å samle plater og kjøpte den opprinnelige versjonen med Qu'ran på. Sangen måtte ble flyttet fra albumet fordi det er mot islam til å ha musikk i bakgrunnen når de leser fra Koranen. Så noen år senere når jeg fikk tak i CD-versjonen, ble jeg veldig overrasket og trist til å finne ut at det ikke inneholdt sangen. Jeg hørte den opprinnelige sangen også. Faktisk det var ikke en sang som vi tenker på det, men muslimene messer vers fra Koranen. De gjør det på en så taktfastlige måte at det høres ut egentlig som en sang med sin egen melodi. Da Eno og Byrne lagte passende musikk til det. Jeg mener at Qu'ran viser hvordan to ganske forkjellige opprinnelser kan bli brukt sammen så bra i musikk, derfor ble det en av mine favorittsangene.

Thursday, June 10, 2010

and there's nothing I can do

Recently there were so many undecided plans in my life based on all the half-promises jobwise, and otherwise. Also the waiting after the many applications, with no answer (yet). Which, surely doesn't mean it made me stop or give up hope, at all. I'm still going on with my daily job research, asking friends for advice and tips. And if something available then I take my chance, keeping ears and eyes open for everything.

Still time teaches me, as usual, the lessons of patience and perseverance. At the same time it seems like while I'm trying my best, something is waiting for me there at the end of all the search. So it makes me feel like I can lay back metaphorically, thinking all is predetermined in its own way, so it will come along the corner.

There you go, I jot down this log, and my boss called that now it's a 100% that we get one month bonus contract for July, and that I'll travel to Singapore for a week to train those who take over our job there. Then while I was typing this very sentence got a call for an interview about a job where I could use my Norwegian.

It was kind of striking to receive this Sandman book Taller Tales, and read all the funny tales about recurring dreams, black and white or colored ones, after I've tried to put here my guessing of these things recently. They just finish off all of it with such elegance on a few pages with great artwork, and joking about it all the time so leisurely.


Story Sample - Richard Cowper: Custodians
Silver Screen - 
Song Selection - Beach House: Norway

Wednesday, June 9, 2010

a change in the weather, a view to remember

Maybe it was because of the sudden heat that I had this little colored dream. Some very beautiful small butterflies were sitting motionless on top of thin stems, as if they were flowers. It definitely had a kind of enchanted feeling about it all, like in a folk tale. The cacti simply seemed to be very small, the size of bonsai trees maybe smaller. The whole scene was so dreamlike even for a dream, as if we went to an exhibition and saw it all as a painting. Or behind glass, like a terrarium.



There was someone else there for sure we talked about the view with. I checked in my modern book of dreams that butterflies mean I live for the moment, and don't care about the future, while flowers mean that I am longing for care and love. Though wild flowers that these looked like means a healthy and good love. While cacti shows that I don't think anyone would understand me so I'd rather not tell anyone a word.


Song Selection - Mercury Rev: Butterfly's Wing

Tuesday, June 8, 2010

how could they explain how I feel

I recall how I started to write things out of me, soon after I'd stopped drawing. Blogs, poems whatever felt like came handy. I had to be in the mood for it. Drawing could take more time, or if not so, at least a different attitude. There's something common in them then. The way you let it flow, and somehow make its own way as it comes true. But then how can even a thousands words give back as much as a few features.


 
It must be similar to how the cavemen used to catch the moments of hunting in their colorful paintings. Thus making it successful and real. Just like I felt many times when some of my sketches became so alive that it made me think I have really created someone. I have to admit sometimes I've even destroyed the paper being afraid of calling someone, something to life unwanted. Strange as it sounds, but it's true.


Story Sample -
Silver Screen - Milagro (The X-files Season 6)
Song Selection - School of Seven Bells: Half Asleep

Monday, June 7, 2010

5E7EN

"And the pale child Bakkalon will tear at you, and Naa-Slas feed upon your pain, and Saagael on your soul." Does Gaiman refer to the pale child Bakkalon when he writes about the Sandman? Could Naa-Slas be Despair, and may Saagel be Delirium? Do his heroes anything to do with the Seven in Martin's stories?
"Even when we are most alone the Seven are always with us. I have seen Despair in the eyes of the rats. Dream comes when the shadows are darkest, and sometimes Delirium attends him."


Story Sample George R. R. Martin: The Lonely Songs of Laren Dorr
Silver Screen - David Fincher: Seven
Song Selection - David Bowie: Seven

Thursday, June 3, 2010

words are useless, especially sentences

I wonder if we ever really remember what we heard in our dreams. Were they the exact words, meaning that we interpret them when we wake up. Do we really communicate in our dreams with language as we use it awake. Or is it some kind of much older form when you see the meaning much clearer without pronouncing it, that would eventually change it.
It's like empty promises. You'd rather not say it will be or can be done, but do so if you have the chance. Also Eno's lyrics, like dadaist verses before, show that words can sound nice and melodious, but mean nothing at all. Just agreed symbols, like their written forms, the letters. Only a way trying to capture what's beyond them.


Story Sample - Bill Willingham: Soul Food
Silver Screen - Lawrence Kasdan: Dreamcatcher
Song Selection - Suzanne Vega: Language

Wednesday, June 2, 2010

a day in hell

What is déja vu, actually? Chemical dysfunction of the brain, a glitch in the matrix, or could it be a (maybe infinitely) repeating course of events? Maybe a chance to fix our mistakes, like in purgatorium? Some talk about this in a mysterious way, others try to make it funny. However it always sneaks through that we are deathly serious about if not the thing itself, but the reason why. Then it can be only our human mind trying to give some meaning to everything in this world and out of it.


 
Sometimes I recognize patterns repeating, see a movie about the same thing I've just read the other day, or something happens to me, and soon after I read a very similar story in a book. Surely, you can say it's because I focus on things I'm interested in, so I can easily notice these details. It has to do with personality, of course - some big changes or the lack of them, can make things seem so similar, because we are who we are. Might change, but maybe not enough, to turn the other way, or not to act by habit, but give it a second thought.



Then it's the people we meet in our life. And I don't mean those we talk with like good old acquaintances the very first time we see them. Some people you just feel like they have a certain function in your book. Yes, just like characters from a story you also play a role in. You realize someone similar with about the same mood, acting almost the exact same way, sometimes even looking a bit or a lot like someone else before in your life, who was there. For you? Or you for them? Very likely both. Just like things can happen again and again, who knows what for, to test you? See if you know what to do this time that was missed the last time it could have been done.


Story Sample - Neil Gaiman: Other People
Silver Screen - Monday (The X-files Season 6)
Song Selection - Harold Budd: Butterfly Sunday